Regissörsbesök Maj Wechselmann

Vi kommer få besök av Maj Wechselmann som är regissör till dokumentären om Moa Martinson – Landsmodern.

Filmen kommer visas torsdag den 9 maj kl. 14.00. Biljettpris 100 kr

Det kommer bli samtal med regissören både före och efter filmen.

 

Filminformation:

92.000 böcker av ”Mor gifter” sig sålda på en vecka”  stod det i tidningen 1954 då när TV inte fanns. Hon och Vilhelm Moberg hade de största upplagesiffrorna i Sverige någonsin. Hon är vår första #Metoo:  Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde ut till svenska kvinnor som ingen annan. Hon förändrade könspolitiken

Vi skildrar den brutala Industrislummen i Norrköping kring 1900 som Moa beskriver i sina romaner och svälten på torpet i Sörmland med en alkoholiserad make. Om äktenskapet med författaren Harry Martinson har vi ny hittills okänt dokumentation, den  ändrar den officiella bilden.

Svenska Akademiens ekonomiska stöd till ett förfärligt nidporträtt av Moa hänger ihop med Akademiens tillbedjan av Harry Martinson. Hur var egentligen Akademiens kvinnosyn?